Å etablere et nettsted

Påsketur

Hvorfor dette nettstedet? Det er kanskje mest for å lære noe nytt og for å ha noe å gjøre i påskeferien. Men også for å kunne dele interesser og erfaringer med andre. 

Det begynte med en værstasjon som jeg ville publisere været på Internett fra. Jeg fant ut at jeg kunne opprette en hjemmeside hos min bredbåndsleverandør Vikenfiber og jeg fant et program på nettet som publiserte været mitt over ftp. Se lenke til høyre. Der lagde jeg også min første hjemmeside. En enkelt side skrevet i MS Word og lagret i HTML. Så planla jeg å sette opp en værstasjon på hytta og publisere været der. Det måtte skje over mobilnett,  men det var ikke mulig å laste opp noe til Vikenfiber utenfor deres eget nett. Jeg kjøpte også domenet ulfsby.no for et års tid siden for å reservere navnet uten at jeg hadde noen klare planer for det. Så så jeg en reklame for One.com som tilbød webhotell for kr. 10 pr. mnd. . Jeg trengte et webhotell utenfor Vikenfiber og hadde et domenenavn. 

Det var imidlertid noen begrensninger med One.com både på trafikk og utvalg av programvare, så jeg begynte å se på alternativer.  Jeg fant ut at flere leverandører benytter et administrasjonsverktøy, cPanel, som fikk mye skryt og at disse også hadde et stort utvalg av gratis pogramvare (open source) for å utvikle nettsteder. Jeg valgte til slutt PRO ISP som tilbyr cPanel og har Webhotell i Stavanger, Nederland og USA. Jeg valgte medium webhotell som koster kr. 56 pr. mnd. inkl. MVA og inkluderer 5 Gbyte diskplass, fri trafikk, 20 subdomener og 5 databaser samt tilgang til all programvaren. Jeg bestilte dette inkl. flytting av domenenavnet mitt, som var parkert hos Vikenfiber, rett før påske. Webhotellet fikk jeg tilgang til øyeblikkelig, men domenenavnet tok det noen dager å få flyttet. Hittil har alt teknisk fungert utmerket med PRO ISP. Den eneste begrensningen jeg har oppdaget er at det ikke er lov å laste opp bilder og andre filer på mer enn 2 Mbyte. I ettertid har jeg funnet ut at jeg kan øke denne ved å sette en parameter i en .ini fil. Men support tar lang tid. De har ikke tlf. support og de lover svar på mail innen 24 timer hverdager og 48 timer i helgene. En mail jeg sendte fredag kveld fikk jeg svar på på mandag. Men etter at jeg fikk flyttet domenet har det ikke vært behov for support. 

Med cPanel kan jeg f. eks. opprette sub-domener, kopiere filer på webhotellet og redigere de, opprette epostkontoer og installere programvare. Jeg valgte å opprette subdomenet stig (stig.ulfsby.no) slik at andre i familien også kan benytte ulfsby.no domenet. I tillegg har jeg et enkeltmannsforetak registrert som det kanskje kan bli liv i en gang. Det finnes programvare for nettbutikk i cPanel. 

Så var det å velge programvare. PRO ISP (og andre som har cPanel) hadde et stort utvalg å velge i, fra enkle programmer for å publisere statiske HTML-sider til avanserte content management systemer. Jeg leste til øyet ble stort og vått og spurte PRO ISP om råd. De anbefalte WordPress som er et avansert blogg verktøy med content management funksjoner. Det er et gratis open source program og de skryter av å være verdens mest brukte bloggverktøy med flere millioner nettsteder. De legger vekt på estetikk, webstandarder og brukervennlighet. Det finnes over 1000 gratis temaer å velge mellom. Et tema definerer utseendet på nettstedet (grafisk profil, inndelig av nettsidene etc.). Jeg brukte et par kvelder på å velge tema og landet til slutt på Atahualpa – et ganske rent og stilfult tema. De rullerende bildene i headeren ga en mulighet til å gjøre det litt personlig. Det finnes også en mengde plugginns som gir WorPress tilleggsfunksjonalitet, f. eks. å kunne vise video fra YouTube eller sende melding til Twitter når et nytt innlegg er skrevet. 

Installasjon gikk greit. Etter noen klikk var MySQL og WordPress installert. Teknisk er WordPress skrevet i PHP, et skriptingspråk som er en mellomting mellom C og Pearl. Jeg hadde ikke hørt om det før, men FaceBook er skrevet i det samme.  Det bruker MySQL som databasesystem og kjøres på Linux. Jeg har ikke behøvd å forholde meg hverken til PHP, MySQL eller Linux –  bare til cPanel, WordPress og Atahualpa. Det gikk altså greit å få opp både WordPress og Atahualpa og da hadde jeg i prinsippet et nettsted. Men så skulle det konfigureres og tilpasses mine ønsker. Først var det flere sider i WordPress som skulle gjennomgås og en rekke parametre som skulle settes. Og deretter over to hundre parametre i temaet Atahualpa som kunne skrus på. Logo skulle  lages og og bilder legges inn. Logoen er hentet på FREE Logo Generator! og kan brukes lovlig med denne referansen.

Den største utfordringen var å få det på norsk. Jeg fant en norsk oversettelsesfil for Atahualpa, men den var på nynorsk! Og en for WordPress, men den var foreldet. Å oversette WordPress ble altfor omfattende – det var en språkfil på 3800 rader, men Atahualpa var overkommelig med 85 rader som skulle oversettes. I tillegg var det en rekke tekster i konfigurasjonspanelet for Atahualpa som også måtte oversettes. Mesteparten av nettstedet er nå på norsk, men det finnes forsatt noe engelsk her og der. Selve WordPress ses hovedsaklig av administrator (dvs. meg), så det er ikke så farlig om det er på engelsk. Det som tok tid var å finne ut hvordan dette skulle gjøres og hvor språkfilene skulle ligge. Jeg fant etterhvert et verktøy, Poedit, som genererte de rette filene og et innlegg på Atahualpa forumet som forklarte hvor de skulle legges. WordPress og Atahualpa har hver sin språkfil med samme navn (nb_NO.mo) som skal ligge på hvert sitt sted.  Da jeg skjønte dette, spratt sidene mine opp på norsk! 

I konfigurasjonspanelet til Atahualpa kan jeg f. eks. sette hvor mange kolonner jeg vil ha og hvilke menyer jeg vil ha hvor. Menyene ligger i såkalte Widgets som kan plasseres ved klikk og dra. 

Nå gjenstår det å fylle opp med innhold. Innholdet i WordPress publiseres enten som innlegg (posts) eller på en statisk side. Innleggene utgjør bloggen og forsvinner nedover på siden etterhvert som man skriver nye. En Side er imidlertid statisk og blir ikke borte. Sidene mine finner du i menyen helt øverst. Innleggene kan knyttes til en eller flere kategorier (se menyen til venstre) og evt. nøkkelord. Ved å klikke på en kategori får man se bare de som hører til kategorien. Sider har ikke kategori eller nøkkelord, men kan organiseres hierarkisk slik at hver side kan ha flere undersider. Disse dukker automatisk opp i menyen om man konfigurerer de til det. 

Det kan defineres flere brukere som kan skrive innlegg og sider. Det kan konfigureres hvem som skal få skrive kommentarer – hvem som helst eller bare innloggede brukere. 

Nettstedet er nå klart til bruk og dette er det første virkelige innlegget. Så får vi se hvor mye jeg kommer til å skrive her. Fint om du legger igjen en kommentar hvis du leser dette.  


Publisert

i

,

av

Kommentarer

7 kommentarer til “Å etablere et nettsted”

 1. Ellen avatar
  Ellen

  Gratulerer Stig, dette var stilig!

  Hilsen Ellen

  1. Stig avatar

   Takk for det!

 2. Ketil avatar
  Ketil

  Gratulerer med kule sider. Skal si du er på «nett», Flickr, Twitter og Face!!! …og nå nå egen hjemmeside og blogging….
  Inspirerende….. skal jammen sjekke opp «veiviseren» din – detaljert og morsom lesning.

  mvh Ketil

 3. Knut Botheim avatar
  Knut Botheim

  Stig!! Hvor fikk du tak i den utrolige fete værstasjonen? Fant den ikke i norske nettbutikker…?? Ellers en super side.:-)

  mvh Knut

  1. Stig avatar

   Værstasjonen kjøpte jeg på Hagevenn.no. De kaller den Værstasjon touch. Den selges under mange merker og jeg fant den senere på Clas Ohlson under et annet navn. Den fungerer meget bra. Det fulgte med programvare (Eaysweather), men den kunne ikke publisere været på Internett, så jeg lastet ned et gratisprogram Cumulus fra Sandysoft.com og overatte sidene til norsk. I tillegg til å publisere web-sider, sender den også været til min twitter. Stoltenberg abonnerer på den, han har jo hus på Nordberg.

 4. Nettgründer avatar

  Har du oversatt «baksiden» av bloggen din? Om ikke så har jeg skrevet en liten artikkel om hvordan man gjør det.

  1. Stig avatar

   Ja, som det står i artiklen, var det den største utfordringen å få alt på norsk. Selve WordPress var greit, den er jo oversatt, men så er er det jo temaet og innstikk. Senere har jeg oversatt en rekke temaer og innstikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *