Jeg var på ferie i Tokyo med mine to døtre på 14 og 19 en uke sommeren 2010. Dette er et uvanlig feriemål for nordmenn og jeg skriver derfor denne artikkelen for å dele erfaringen med andre. Artikkelen inneholder litt om Japan, Tokyo og Kamakura som vi også besøkte, severdigheter, mat, språk, reise og opphold, reise i Tokyo, klima, sikkerhet og praktiske tips.
Nedenfor er en bildeserie fra Tokyo.
Mine døtre er opptatt av japansk mote og ungdomskultur. Jeg spurte derfor om vi skulle ta en tur til Tokyo, og det var et unisont ja. Vi begynte å planlegge turen i mars, reiste mandag 28. juni og var hjemme igjen tirsdag 6. juli.
Litt om Japan
Japan er et øyrike på størrelse med Norge i areal, men med ca. 230 millioner innbyggere. Det ligger øst for den koreanske halvøy. Innlandet består mye av fjell og de fleste bor langs kysten. Japan består av fire store og ca. 3000 mindre øyer. Den største øya er Honshu hvor Tokyo ligger, deretter kommer Hokkaido i nord, Kyushu og Shikoku i sør.
Japan er en moderne, velstående industrinasjon med verden nest største økonomi (etter USA). Kjente japanske industrikonsern er Toyota, Mitsubishi, Sony og Canon. Japan har også et stort landbruk med avlinger blant de største i verden.
Japanernes offisielle navn på landet er Nippon eller Nihon til daglig. Navnet Japan – soloppgangens land – kommer fra Kina via Malaysia til Europa på 1500-tallet.
Litt historie
Under istiden var havnivået lavt og Japan landfast med det asiatiske kontinent. Arkeologisk forskning indikerer at Japan allerede hadde vært bebodd av tidlige mennesker for minst 35 000 år siden. Ifølge tradisjonell japansk mytologi ble Japan grunnlagt i det 7. århundre f.Kr. av forfaderen og keiseren Jimmu. Men de hadde ikke skriftspråk på den tiden og derfor er kildene usikre. I løpet av det 5. og 6. århundre e.Kr. ble det kinesiske skriftspråket og buddhismen introdusert sammen med annen kinesisk kultur. Japans historie er preget av maktkamper mellom Shoguner (militære guvernører) som regjerte ulike deler av landet. Fra 794 til 1185 var Kyoto hovedstad. Fra 1185 til 1333 var Kamakura hovedstad. Kamakura ligger en times togtur fra Tokyo og har en rekke templer og kulturminner. Fra 1333 ble Kyoto igjen hovedstad. Dette er i dag Japans kulturelle sentrum med tusenvis av templer og andre kulturminner. Da Tokugawashogunatet ble dannet i 1603 ble Edo (nå Tokyo) regjeringsby, men først da shogunatet falt i 1869, utpekte Keiseren byen til hovedstad og kalte den Tokyo – den østlige hovedstad.
I den første delen av det 17. århundre mistenkte shogunatet at katolske misjonærer var forløpere for en militær erobring fra iberiske myndigheter, og forbød i 1603 alle relasjoner med europeerne. Denne isolasjonen varte i 251 år, inntil 1854. I denne perioden (Edo-perioden) utviklet Japan sin egen kultur.
I løpet av det tidlige 20. århundre kom Japan under en økende påvirkning fra et ekspansjonistisk militære, noe som ledet til invasjonen av Mandsjuria og en ny sino-japansk krig (1937). Under massakren i Nanjing i 1937 ble anslagsvis over 300 000 mennesker drept i løpet av kun seks uker på de verst tenkelige måter. Forholdet til Kina er fortsatt anstrengt.
I 1941 angrep Japan den amerikanske marinebasen på Pearl Harbor for å sikre japansk overherredømme i Stillehavsområdet. Japan kapitulerte krigen med USA etter at Hiroshima og Nagasaki ble bombet med atombomber. Tokyo, Osaka og andre byer ble også ødelagt av bombing og 300 000 mennesker døde bare i Tokyo.
Japan forble under amerikansk okkupasjon inntil 1952, hvorpå det gjennomgikk en bemerkelsesverdig økonomisk gjenoppbygging som brakte velstand tilbake til øyriket. Etter krigen ble det innført en ny grunnlov. Keiseren mistet sin makt og demokrati innført. Det er fortsatt en keiserfamilie, men keiseren har ingen makt.
Les mer om Japan på Wikipedia.
Litt om Tokyo
Tokyo er en moderne storby. Det er 12 millioner innbyggere, men danner sammen med Yokohama og Kawasaki verdens største byområde med 37 millioner innbyggere.
Tokyo ble rasert av et kraftig jordskjelv i 1923 og ble bombet sønder og sammen under 2. verdenskrig. Tokyo har derfor ikke mange historiske kulturminner. Men noe er bevart og noe er gjenoppbygget.
Byen har en blanding av litt fattigslige lavblokker fra etterkrigstiden til moderne skyskrapere med blanke glassfasader.
Byen er enormt stor. Den er delt i 23 distikt, hver på størrelse med Oslo, alle med egne borgermestre og bystyrer som ligger under Tokyo Metropolitan Government.
Selv om byen er enorm, følte vi likevel ikke det når vi ruslet rundt i gatene. Husene er ikke så høye og det er mye trær og parker. Det var heller ikke mer trafikk enn hjemme i Oslo.
Les mer om Tokyo på Wikipedia.
Kart:
Severdigheter i Tokyo
Tokyo har mange severdigheter, men kanskje ikke de helt store «must». Men skal man peke ut noen må det bli Keiserpalasset og Sensoji-tempelet. Nedenfor har jeg beskrevet de stedene vi besøkte på de 7 dagene vi var der med vår vurdering. Hjemmsidene til Tokyo Metro er det beste nettstedet for turistinformasjon.
Elektronikkdistriktet Akihabara. Et stort omåde med en mengde butikker med forbrukerelektronikk. Japan er jo verdens største produsent av slike varer og vi forventet å se det nyeste av det nye. Men vi fant stort sett de samme varene her som på Elkjøp og Expert og til omtrent samme priser. Jeg kjøpt bare et nytt batteri til kameraet.
Tokyo Anime Center – en utstilling av japanske tegneserier (manga) og tegnefilmer. Japan har en helt egen stil på tegneserier og tegnefilmer, og blir betraktet som en egen kunstart. Utstillingen var ikke stor, så det var fort gjort.
Omotesando-Dori. Dette er motegaten med alle de store motenavnene. Eksklusive butikker med de kjente franske merkene. En flott, bred boulevard.
Takeshita-Dori. Dette er gaten for japansk ungdomsmote i Harajuku. Her var vi tre ganger. Jentene kjøpte to lolita-kjoler hver med tilbehør, sko og en rekke småting.
Shibuya. En moderne bydel med mange flotte handlesentre og mye folk.
Sensoji-tempelet er Tokyos helligste og mest praktfulle tempel. Det har vært tempel her siden år 645, men under 2. verdenskrig ble det bombet og senere bygget opp i den gamle Edo-stilen. Buddistiske munker bor her. Utenfor tempelet var det mange souvernirbutikker.
I Uenoparken er det flere mindre helligdommer. Det har vært templer her siden 1600 tallet.
Vitenskapsmuseet. Her lærte vi litt om Japans utvikling. Vi hadde ventet mer avansert teknologi i et land som lager så mye teknologi, men vi synes Teknisk museum hjemme i Oslo har mer å by på.
Keiserpalassparken. Dette er en stor park midt i Tokyo med en voldgrav rundt.
Keiserpalasset. Over er en sidebygning til det gamle palasset som er bevart samt den vakre Nijubashi broen over voldgraven. Broen ble bygget i 1888.. Det har vært palasser her siden 1590 og under Edo-perioden på 1600-1700 tallet var det verdens største palass. I dag er bare indre deler igjen.
Tokyotårnet. En etterlikning av Eiffeltårnet, men smalere og litt høyere. Bygget i 1958 og dermed 60 år nyere enn Eiffeltårnet og ikke like flott og imponerende. Tårnet er et telekommunikasjons-tårn, men også en turistattraksjon for japanske turister. Under tårnet var det en bygning med en masse turist tilbud.
Shibuya 109 er et stort handlesenter utelukkende beregnet for unge jenter. Dette burde være paradis for jentene mine. Det besto av en mengde små butikker og hver butikk hadde en utroper som ropte ut sine tilbud med ropert. I tillegg spilte de høy musikk. Støynivået og trengselen ble for mye også for jentene, så vi kom oss fort ut igjen.
Roppongi-sentret. En skyskraper med hotell og et eksklusivt handlesenter. Prisene var høye og vi handlet ikke mye her. Men vi spiste middag på en flott italiensk restaurant.
Kamakura
Kamakura er en småby en drøy times togtur (med vanlig tog) utenfor Tokyo. Kamakura var Japans hovedstad 1185-1333. Byen ble ikke så hardt rammet av jordskjelvet i 1923 og ble spart for krigens bomber. Her er det derfor fortsatt en rekke bevarte templer. Vi besøkte Hachimangu helligdommen som lå rett i utkanten av byen. Helligdommen ble reis i 1063 ved havet og flyttet i 1191. Den består av flere bygninger.
Kamakura ligger ved havet og etter tempelbesøket og en lunsj på en enkel kafé, gikk vi til stranden og badet. Det er en flott, lang sandstrand, men de hadde gjort utrolig lite ut av den. Det var bare noe simple kafeer på oversiden. Til tross for at Kamakura er en turistby, var det lite folk på stranden. Japanere like vist ikke strandferie.
Mat
Maten i Tokyo er internasjonal. Det er like vanskelig å finne en japansk restaurant i Tokyo som å finne en norsk restaurant i Oslo. Vi var på piza og pasta-restauranter, hamburger-bar og indisk restaurant. Men det var en artig japansk fiskerestaurant i nærheten av hotellet. Her var møblene laget av fiskekasser. Vi spiste sushi og makrell. Japan er et øyrike og fisk er en viktig del av deres matkultur. Tokyo har verden største fiskemarked. På hotellet kunne vi velge mellom japansk frokost med ris, fisk og nudelsuppe, engelsk med stekt egg, bacon og pølser eller fransk med croisanter samt fruktsalat. De hadde også norsk laks på middagsmenyen.
Språk
Vi opplevde japanerne som høflige og hjelpsomme. Hvis vi så forvirret ut, stoppet de gjerne og ville hjelpe. Men de er ikke gode i engelsk. Det var derfor litt vanskelig å kommunisere. Men med litt peking og gestikulering fant vi som regel frem.
Reise og opphold
Fly og hotell fant vi på Finn.no, en knallbra tjeneste som søker på tvers av mange andre nettsteder.
Den raskeste og billigste flyreisen fra Oslo til Tokyo var med Finnair via Helsinki. Men denne ble utsolgt rett for nesen på oss, så vi reiste med Air France via Paris. Flyturen fra Paris til Tokyo gikk over Sverige og Finland, så det var en stor omvei. Reisen fra dør til dør tok ca. 24 timer. Hovedflyplassen ligger syv mil utenfor Tokyo, og togturen inn tok en time.
Vi bodde på hotel Asia Center of Tokyo. Et rimelig, men bra hotell i Aoyama i vestre Tokyo. Hotellet er et turisthotell beregnet for utenlandske gjester. Fin beliggenhet i en stille gate og nær Aoyama-Itchome metrostasjon hvor det går tre metro-linjer og flere restauranter i nærheten. Vi bodde på et tremanns rom med god standard i den nye fløyen. Hotellrommene i Tokyo er små. Så også dette, men det var stort nok og innredet med tre enkeltsenger. Det var gratis Internet-kabel på rommet.
Reise i Tokyo
Tokyo har et enormt og effektivt metronett. Togene går med to-tre minutters mellomrom. Hver linje har egen farge og alle stasjoner er merket med nummer og navn på både japansk og engelsk. Vi brukte metro flere ganger om dagen og tok aldri feil. Betalingssystemet ble vi ikke klok på. Det finnes flere ulike kort, men vi endte opp med å kjøpe enkeltbilletter. Det er forøvrig rimelig å reise med metroen, syv til femten kr. pr. tur.
I gatene gikk vi oss imidlertid bort et par ganger selv om vi hadde kart. Bare de største gatene har navn og de står bare på japansk, så det hjalp oss ikke. Men vi fikk hjelp av japanerne. Språket var imidlertid et problem – de er ikke gode i engelsk.
Drosje tok vi bare én gang. Det var fra hotellet til flytoget pga. all bagasjen. Drosjesjåføren snakket ikke engelsk, men vi pekte på kartet. Adresser hjelper ikke alltid. Mange gater har ikke navn og nummereringen er ikke i rekkefølge, men tildelt etter hvert som husene ble bygd. Referanser til kjente bygninger eller steder er bedre.
Klima
Våren og høsten er den beste tiden å besøke Tokyo. Da er det klar luft og ikke så varmt som om sommeren. Spesielt mai er fin med tørt vær og kirsebærsblomstring. Juni er regntid. Den kan også strekke seg ut i juli. I juli til september er det varmt (25-30 grader) og svært fuktig luft. Oktober kan være fin med mange klare dager, men kan også rammes av tropisk storm. Vinteren er kjølig og det kan være under 0.
Vi var der i månedsskiftet juni-juli. Temperaturen var 25-30 grader, men fuktigheten var så høy at det føltes mye varmere. Det ble mye svette, men det var ikke uutholdelig. Innendørs er det kjøling alle steder. Det var overskyet nesten hele tiden (heldigvis, for det ble enda varmere i solen) og en regnskur av og til. Det var bare en kveld hvor det regnet i lengre tid. Men regnjakken kan du legge igjen hjemme – det blir altfor klamt. Ta med paraply.
Sikkerhet
Se Utenriksdepartementets sider om Japan.
Terrorfaren i Japan er liten. Det siste kjente terrorangrepet var gassangrepet på t-banen i Tokyo i 1995 utført av en ekstremistisk religiøs sekt.
Kriminaliteten er lav. Det føles trygt å ferdes i Tokyo. Jeg gikk med lommeboken i baklomma hele tiden. Men i bar-distriktene bør man utvise forsiktighet om kvelden.
Praktiske tips
Spenningen på strømmen er 110V og norske støpsler passer ikke i de japanske stikkontaktene (amerikansk standard). Barbermaskin og ladere til mobiltlf., kamera og PC kan ofte brukes på 110V, men sjekk utstyret før du reiser. På Clas Ohlson har de adapter til stikkontakt som passer til flere ulike kontakter.
Japan har en annen standard på mobiltelefoni og GSM-telefoner kan ikke brukes. Men har mobilen 3G, og det har de fleste i dag, så kan den brukes. Men husk at det er dyrt å ringe. Alle samtaler går via Norge.
I Japan er det fortsatt kontanter som gjelder. De tar kort i mange butikker, spesielt der det er utlendinger, men langt fra alle. Vi hadde Visa og det tok de der de tok kort. Det er også vanskelig å finne bankautomater hvor man kan ta ut penger, så benytt muligheten når du har den. Postkontorene har ofte bankautomater og det var en i nærheten av hotellet vårt. Ta ut kontanter på flyplassen når du kommer. På Gardermoen har de ikke Yen i automatene. 100 Yen koster drøyt 7 kr. Se f. eks. DnB NOR Bank for valutakurser.
Reisehåndbøker
Reisehåndbøker for Japan er vanskelig å få tak i i bokandelen. Søk på nettet. Jeg kan anbefale disse:
Politikens reisebøger: Turen går til Japan av Jørn Borup. Dansk bok som gir en fin oversikt over reisemål i hele Japan. Bilder og noen kart.
Första klass resguider: Tokyo. Engelsk bok oversatt til svensk. Denne inneholder alt du trenger for å reise til Tokyo og omegn. Severdigheter, bilder, kart og metrokart. Vi hadde også med et kart over Tokyo, men vi klarte oss med de som var i boken.
Lenker
Finn.no reise. Søk på fly og hotell
Hyperdia Tog- og metro ruteplanlegger for Japan
Tokyo Metro med turistinformasjon for Tokyo.
Japanspesialisten. Reisebyrå som har spesialisert seg på Japan.
Legg igjen en kommentar