Gullholmen

Favoritt gjestehavner i Sverige – Bohuslän

 

Seilferie i BohuslänJeg har brukt noen uker av ferien i båt hvert år siden 1981. Jeg seiler fra Oslo og de fleste somrene har jeg seilt på den svenske vestkysten – Bohuslän, fra Strømstad til Göteborg, spesielt siden 1991 da jeg ble pappa. Bohuslän kysten er mer skjermet og barnevennlig enn sørlandet. Nå er barna voksne, men de vil fortsatt seile i Bohuslän. Den eldste har kjøpt egen båt.

Gullholmen
Gullholmen

Bohuslän har en fantastisk vakker skjærgård og et helt perlekjede av havneperler. Svenskene har vært flinke til å ta vare på kysten sin og mange havner med gammel kystkultur er bevart. De har også hatt en 300 meters strandsone med tilnærmet byggeforbud i over 100 år, slik at kysten er tilgjengelig for alle.

Jeg vil beskrive mine favoritt gjestehavner i Bohuslän her med egne bilder og mine personlige vurderinger av stedene. I tillegg finnes det hundrevis av naturhavner, men det blir altfor langt å ta med de. Det finnes en rekke bøker som beskriver både naturhavner og gjestehavner, f. eks. Havnegiuden 5 Göteborg – Svinesund av Hanne og Jørn Engevik og Havneboka Skagerak av Magne Klann. Mitt bidrag er bilder og vurdering av et utvalg havner – mine favoritthavner. (Flere bilder kommer etterhvert).

Innholdsfortegnelse

Kjekt å vite

I Sverige er det ikke tillatt å tømme septiktanken i sjøen. Det må suges ut ved egne tømmestasjoner. Se oversikt over tømmestasjoner. Du må sørge for at båten har slange og dekksbeslag for utsuging.

Bruk ikke anker i gjestehavnene. De aller fleste gjestehavnene har i dag bøyer eller akterfeste hengt fast i brygga. Bruker du anker risikerer du at det henger seg fast i moringer, kjettinger og annet som ligger i havnen. Jeg har gjort den tabben og måtte ha dykker for å få det løs.

I mange havner kan man reservere plass via dockspot.com. Koster og Marstrand har egne bookingsider. I høysesongen kan det være lurt, særlig i de mest populære havnene. Der må man bestille minst tre dager i forveien for å få plass.

Høysesongen er Juli og første uken i August. Særlig de tre siste ukene i Juli er det stapp fullt i alle havner. Start tidlig om morgenen og gå tidlig i havn, så har du en sjanse. Eller legg turen utenom høysesongen.

Systembolag (pol) finnes i bare et fåtall havner: Strömstad, Gräbbestad, Kungshamn, Lysekil, Skärhamn, Öckerö og Göteborg.

Kart

Nedenfor er et kart med alle favoritt havnene markert. Klikk på merket for å se havnens navn. Klikk på Visa på Eniro for å få større kart. Zoom inn for å få detaljert sjøkart over området.

 

 

Strömstad 4

Terningkast 4

Strømstad er en trivelig småby, men jeg legger sjelden seilturen hit. Koster er mer sjarmerende og ligger rett utenfor. Men er været dårlig eller vi trenger å handle annet enn mat, avlegger vi Strømstad et besøk.

I Strømstad finner vi en rekke trivelige uterestauranter og caféer, Systembolag og butikker. SeaSea båtutstyr finnes i havnen. Det er et torg ved havnen hvor det er marked med mye billige varer om sommeren. Det er også en gammel bydel i Strømstad med brostenlagte gater og trehus.

Den indre havnen ligger rett ved sentrum og er en god havn innenfor en molo, men er ofte full. Den ytre havnen er mer utsatt, men man ligger trygt i flytebryggene. Toalett og dusj i havnen. Drivstoff finnes i Strømstad Marina på andre siden av bukta.

Koster 6

Terningkast 6Koster består av to store bebodde øyer og hundre-vis av holmer sydvest for disse. Kosterøyene er et ferieparadis. Her kan man godt bli noen dager og gjerne ligge i flere havner. Øyene har flotte strender, vakker natur og en fantastisk skjærgård. Det er forbudt å kjøre bil på øyene, men trehjuls moped og elektriske golf-biler tillatt.

Havneplass kan bestilles og betales på https://www.kosterhamn.se/sv/

Det er ikke vann eller drivstoff i havnene, så bunkre før du seiler hit. Vann er et knapphetsgode på Koster. Du kan fylle drivstoff på kanner i landhandelen midt på Syd-Koster. De har også gass.

Syd-Koster

Syd-Koster er den største øya og der hvor det er mest liv. Den er ganske flat og har et vakkert kulturlandskap med enger og beitemarker. Det finnes en rekke restauranter og kafféer og en nå splitter ny (2016) minigolfbane med kunstgress. Ved havnene kan man leie sykkel for å komme seg rundt på øya. Det anbefales på det sterkeste. Det er landhandel og is-bar midt på øya. Det kan være mye trafikk av trehjulsmopeder og sykler på veiene.

Det er tre gjestehavner på Syd-Koster: Ekenäs i nordøst, Kyrkosund i syd og Brevik i sydvest.

Ekenäs i nord-øst er den største havnen. Den ligger lunt til for sydvesten. Innenfor moloen ligger man godt for alle vinder, men flytebryggene nord for moloen er utsatt for nordavinden. Det er strøm på bryggene, men ikke vann. På Ekenäs er det hotell, to restauranter og en kiosk. Det er 10 minutters gange til en fin strand på nordsiden av øya. 2 km. til butikken midt på øya.

Kyrkosund i syd ligger ut mot skjærgården og er litt naturhavn. Her er det gamle sjøhus og trebrygger og sjarmerende miljø. Sydlige vinder blåser godt her, men man ligger trygt innenfor moloen. Det er en strand rett ved moloen. Blåser det for mye på stranden, kan man gå eller sykle til Kilesand som ligger en drøy km. unna. Det er en lang, fin sandstrand som er østvendt og i le for sydvesten. Det er ca. 3 km. til butikken midt på øya.

Brevik ligger mot sydvest og rett ved skjærgården. For å komme hit må man gjennom Kostersundet mellom Nord- og Syd-Koster. Sydvesten blåser godt her, men man ligger trygt bak moloen. Det er bare noen få gjesteplasser og stedet er ganske dødt, men fredelig og flott beliggenhet i godt vær. Ca. 2 km. til butikken midt på øya.

Nord-Koster

Nord-Koster er litt mindre enn Syd-Koster og store deler av øya er natur-reservat. Den bebygde delen er derfor vesentlig mindre og man kan komme seg rundt til fots. Her er det lite trafikk og fredeligere enn på Syd-Koster, men veldig sjarmerende. Det er to restauranter og et par kaféer på øya. En stor-kiosk har et begrenset utvalg matvarer.

Det er to gjestehavner på Nord-Koster: En ved Vestre Bryggan i Kostersundet og en ved Vettnett i nord-øst.

Gjestehavnen ved Vestre Bryggan i Kostersundet er størst. Det er en lang flytebrygge i sundet. Sydvesten blåser godt gjennom Kostersundet, men det blir lite sjø og man ligger trygt. Her ligger også mesteparten av bebyggelsen samt restauranter og annet som foregår. En flott sandstrand ligger i Basteviken 750 m. over på andre siden av øya. Det er en liten lineferge over til Syd-koster.

Vettnett ligger en mindre havn. Den er veldig koselig, og er lun for sydvesten, men egner seg best for mindre båter. Flytebryggen i den ytre delen av havna er utsatt for bølger fra forbigående rutebåter og fra nordlig vind. Innerst ligger man godt. Her er det ingen kommersiell aktivitet, men en fin strand ligger like ved havnen. Det er også en kjempeflott strand ved campingplassen på nordsiden av øya.

Ramsö 6

Terningkast 6Ramsö er en liten øy syd for Koster. Jeg hadde seilt forbi den flere ganger uten å oppdage den – fra Kosterfjorden ser det ut som en gold steinøy uten bebyggelse. I 1985 oppdaget jeg at det var merket av en fiskehavn på vestsiden av øya. Vi var fire gutter på tur, vi hadde seilt lenge i sterk vind og høy sjø og kom inn i en lun havn med noen sjøboder og et par hus. Inne på øya var det grønne enger og gamle, vakre hus med blomster rundt. Dette var en idyll! En fisker krevde inn havneavgiften. Siden har jeg aldri seilt forbi, men gått i land. Og øya er i dag slik den var. Den eneste forskjellen er at fiskeskøytene i havna har blitt borte og det er ingen fastboende igjen, men husene blir brukt av fiskerne og deres etterkommere som sommerhus. Selv fiskeren som krevde inn havneavgiften, er den samme.

Øya har verdens fineste lille strand på østsiden. Her er det lys finkornet sand omgitt av svaberg og nyperoser. Den er sydvendt og er utsatt for sørvesten. På vestsiden litt syd for havna finnes også en strand med finfin sandbunn. Den er nordvendt og i le for sydvesten, men det er ikke alltid øyboerne har ryddet den for tang og annet som flyter i land.

Her er det ingenting å få kjøpt annet enn havneavgiften. Men det er fint å gå tur på øya. Et fint turmål er vannliljedammen på nordvestsiden av øya. Følg skilt til neckrosorna. Her er det fin utsikt over kosterskjærgården. Gå også innom den gamle havnen.

Den indre havnen er godt beskyttet for alle vinder. Det er en liten havn, og det kan være stapp fult her i juli. Det ligger opptil 10 båter utenpå hverandre. Det er strøm på brygga, men ikke vann. Det er kjemikalietoalett i havna. Den ytre havnen er nærmest en naturhavn. Den er trygg i alle vinder unntatt fra nord som blåser rett inn. Her er det ikke strøm.

Havstensund 2

Terningkast 2Havstensund ligger i et smalt sund hvor mesteparten av båttrafikken på kysten her passerer. Jeg stopper ofte her for å bunkre. Her er drivstoff, gass, båtutstyr og litt matvarer i samme butikk. Men jeg blir sjelden liggende lenge. Det er for mye bølger fra passerende båter. Det er et par restauranter langs sjøen, ellers skjer det ikke mye her. Fin strand utenfor sundet, men den er utsatt for sydvesten.

Kalvön 5

Terningkast 5Nordvest for Havstensund ligger Kalvön. Her ligger en liten, gammel fiskehavn på vestsiden ut mot havet. Den ligger litt bort fra leden og ikke mange besøker den. Det er heller ikke plass til mer enn 10 båter. Men dette er en godt skjult idyll! 

Brygga er en gammel trebrygge på stolper og det ligger gamle sjøhus rundt. Det minner om en nordnorsk fiskehavn. Det går en sti opp til midten av øya. Der åpenbarer det seg en klynge med rundt 20 gamle, vakre hus. Dette er et gammelt fiskersamfunn som er godt bevart. Det er ingen fastboende lenger, men husene blir brukt som sommerhus og eierne har rehabilitert og tatt vare på de gamle husene.

Kalvön er en av tre øyer som har vokst sammen. På 1930-tallet ble det laget en 5 km. lang gressbelagt vei over øyene. Planen var å lage bro over, men den ble aldri laget og det er ingen biler her. Øyboerne holder likevel veien ved like og den er ideell for joggeturer.

Havnen er godt beskyttet mot sjø, men det blåser godt her når sørvesten står på. I havnen finnes bare en dass. Det er ikke vann eller strøm og heller ingenting å bruke penger på. Her er bare sjarm og idyll.

Grebbestad 3

Terningkast 3Første gang jeg var i Grebbestad i 1983, var det ingenting i gjestehavnen uten noen verksteder og fiskemottak. Byen lå langt innenfor og her var det heller ikke mye som foregikk. Eneste grunnen til å gå til Grebbestad, var at det var Systembolag der. Men senere ble gjestehavnen bygd ut med brede trebrygger og de gamle verkstedene gjort om til restauranter og sommerbutikker. I dag er havnen ganske attraktiv, spesielt for de shopping-glade. Det er strand utenfor moloen.

Det spilles levende musikk på en av restaurantene på brygga hver kveld i sesongen frem til kl. 23, og det er mye folk på bryggene. Jeg foretrekker derfor å ligge på flytebrygga på holmen ytterst på moloen, der er det fredeligere. Der er det også mulig å grille og bade. Det er strøm og vann på bryggene. Ikke bruk anker, det er bøyer eller tau fra bryggene. Dagligvarer og Systembolag finnes inne i Grebbestad ca. 1 km. innenfor gjestehavna. På andre siden av bukta, litt lenger inn, er det marina med drivstoff og båtutstyr.

Fjällbacka 4

Terningkast 4Fjellbacka er et gammelt fiskesamfunn som domineres av en stor granittkirke og fjellet bak tettstedet. Fjellbakka er et populært turistmål både for båtfarende og bilkjørende. Til tross for bilene er det et sjarmerende sted med gammel bebyggelse. Mange av de gamle husene brukes i dag som fritidsboliger, mens de fastboende har flyttet lenger inn på land til moderne boliger. Det er en rekke restauranter og cafeer langs strandkanten og opp bakken ligger det flere butikker. Kunstbutikker finner man også her med kunstnere som bruker Fjellbackas skjærgård som motiver.

En fin tur er å bestige Vetterfjellet gjennom Ramneklovan – en lang og dyp kløft i fjellet. Gå opp ved Ingrid Bergman statuetten på torget. På toppen er en fantastisk utsikt over den gedigne skjærgården utenfor Fjellbacka. Den dominerende granittkirken er også verd et besøk. Her er det av og til konserter.

Det er en stor gjestehavn med brygger både inne ved torget og utenfor badeholmen. Ved sistnevnte er det lenger å gå inn til sentrum, men man har kort vei til badeplass. Det er dusj og toalett ved torget og på badeholmen, vann på bryggene. Du ligger trygt i havna, men sydvesten tar godt her.

Väderöarna 6

Terningkast 6Väderøarna er en gruppe små øyer og holmer som ligger et stykke ut i havet utenfor Fjellbacka. Her ligger en gammel fyrstasjon med en liten havn. Fyret er automatisert, men fyrverket driver gjestehavn her. Dette er den eneste statlige gjestehavnen jeg kjenner til, ellers er de fleste kommunale. Her er også en cafè.

Väderøarna besøkes helst i maksvær siden de ligger ute i åpent hav, men da er det til gjengjeld svært populært. Den lille fyrhavnen har ikke mange plasser, men i bugten utenfor kan det ligge fler ved rolige vindforhold. Det er også naturhavner på øyene.

Det er en fantastisk naturopplevelse å være her. Det er en tursti man kan følge rundt øya og solnedgangen er utrolig flott. Det er et gammelt utsiktstårn der hvor en bygdeforening driver museum. Det er også en café her hvor man kan sitte på brygga og ta en øl.

Hamburgsund 3

Terningkast 3Hamburgsund gjestehavn ligger midt i det lange sundet mellom Hamburgø og fastlandet, ved fergeleiet. Det er gjestehavn på begge sider av sundet. På landsiden er det butikk og café, på øysiden er det minigolf.

Den nordlige delen av hamburgsund er sjarmerende med sjøboder og vakre hus på begge sider. Ved gjestehavnen er det ikke like sjarmerende. Her er det en blanding av næringsbygg, boligblokker og fritidsboliger.

Havnen ligger relativt godt skjermet for vestlige vinder, og det er gjerne gunnen til å ligge her når vinden er sterk. Det er likevel et drag gjennom sundet.

Hunnebostrand 5

Terningkast 5Hunnebostrand er et av de triveligste småstedene på fastlandet. Her er en stor gjestehavn i en bugt omkranset av røde sjøboder. Det er en rekke restauranter og sommerbutikker i havneområdet. I Hummercaféen har de levende hummer. Bak tettstedet ligger et utsiktsfjell som er verdt et besøk. Her er det flott utsikt over Hunnebostrand og skjærgården utenfor. På holmen utenfor havnen er det badeplasser. Ved broen over dit, er det minigolfbane. Dagligvarebutikk finnes 500 m opp i tettstedet forbi kirken. Nord for havnen langs sjøen er det en steinskulpurpark som er verd et besøk. Forskjellige kunstnere har laget steinskulpturer som er strødd utover. Enda lenger nord er en fin offentlig badeplass.

Gjestehavnen er ganske godt beskyttet inne i en bukt, men den ytre delen kan være utsatt for vind fra nordvest. Det er vann og strøm på bryggene. Ikke bruk anker i havnen – det er lagt ut bøyer eller akterfeste fra brygga.

Smögen 5

Terningkast 5Smøgen er et av de mest kjente stedene på kysten og det er mye folk her i sesongen, både båtfolk og bilfolk. Smøgen ligger på en øy med broforbindelse. Gjestehavnen ligger i den gamle fiskehavnen – en lang kile innover øya. De fleste av de gamle fiskerbodene er gjort om til sommerbutikker og restauranter. Stedet har fortsatt en viss sjarm selv om det er blitt veldig komersielt. Her samles alle – fra små båter til store yachter. Særlig den ytre delen av havna er preget av fest og fyll i høysesongen. Lenger inn er det mer fredlig.

Hvis man går langs bryggene innover kilen og videre, kommer man til en fin badeplass med svaberg og stupetårn. I godvær er det mye folk her. Det går også en tursti videre utover øya.

På fjellet innerst i kilen ligger en minigolfbane med utsikt over skjærgården.

Det er gjesteplasser på begge sider av kilen, men det er på høyre side det foregår. Legger du til på venstre side, er det langt å gå rundt, men det går en liten ferge over. De fleste plassene på høyre siden er plasser som må reserveres på dockspot.com. I høysesongen må du reservere minst to dager i forveien for å få plass. Innerst og ytterst finnes ikke-reserverte plasser. Ikke vær redd for å gå lang inn i høyre løp, det er mulig å snu helt innerst.

Malmön 5

Terningkast 5Malmön er en ferieøy litt syd for Smögen, men det er også mange fastboende der. Det går gratis bilferge dit, men det er lite biltrafikk. Det er to gjestehavner: Den ene ligger i den gamle havna i en godt beskyttet kile. Her skjer det ingenting, men det er kort vei til badesteder og strender rett syd for havna. Den andre ligger i en privat marina litt lenger nord. Her er det et par restauranter og dagligvarebutikk.

Stedet er ganske hyggelig. Det er eneboliger med hager og nærmest en bydel med fritidsboliger ved marinaen.  Det er en 18 hulls minigolfbane med litt originale baner mellom de to gjestehavnene.

Stedets sterkeste side er badestedene syd for den gamle havnen. Det er en liten strand og svaberg rett ved havnen, men noen hundre meter lenger syd ligger en flott strand med badebrygge. Her tilbys også svømmekurs.

Den gamle havnen er godt beskyttet for alle vinder. Den nyere marinaen er flytebrygger lenger ut. Man ligger trygt her og, men det kan bli litt svell ved nordøstlig vind. På marinaen er det vann og strøm på brygga og et noe slitent serviceanlegg med toaletter og dusjer.

Stora Kornö 6

Terningkast 6Stora Kornö ligger bare 7 sjømil sydøst for Smögen, men er den fullstendige kontrast til Smögen. Her er det ingen restauranter, turistbutikker eller luksus yachter. Her er det bare gamle hus, noen sauer og en kiosk som selger is og postkort. En fredelig idyll. Stora Kornö skal være Sveriges best bevarte fiskehavn. Her finnes gamle tømmerkoier og gamle, sjarmerende hus. Det er ingen fastboende igjen, men etterkommerne til fiskerne bruker husene som sommersted og tar godt vare på de.

Det er fint å gå tur på øya og en sti sydover fører til et beiteområde for sauer. Videre utover på sydøstsiden finnes en liten grotte som isen og vannet har gravet ut. Mot sydvest kommer man til en strand med selskjær utenfor. På nordøstsiden av øya finnes den mest populære badestranden. Den er i le for sydvesten, men selve stranden er middels.

Et stort hus brukes som sommerleir for barn, og her er en liten kiosk som selger is og postkort.

Gjestehavnen er en flytebrygge som ligger utenfor de private plassene. Bare båter mindre enn 9 meter får ligge på innsiden. Havnen er lun for sydlige og vestlige vinder, men er utsatt for nordavind. Da kan det bli litt skvalp på utsiden av flytebrygga.

Naboøya Lille Kornø er et tilsvarende sted, men litt mindre.

Lysekil 4

Terningkast 4Lysekil er en småby på størrelse med Strømstad, men ikke fult så mye turister. Byen ligger på et nes med havner på begge sider.  Den ytterste delen er friområde med strender og svaberg. Fra sjøen dominerer den store granittkirken bildet. Den gamle delen av byen er ganske trivelig. Den sydligste delen av består av gamle trehus. Gamlebyen i sentrum har brostensbelagte gater og store trehus. I sentrum ligger et trivelig lite torg med kaféer. Lenger inn er mer ordinær by. Byens største attraksjon er Havets hus – et fint akvarium. Ikke stort, men verdt å se. På samme billetten kan man spille minigolf utenfor og det er kafé der med utsikt over sjøen.

Det er tre gjestehavner. Den viktigste ligger lengst syd. Der er en stor småbåthavn hvor to deler er gjestehavn. Den ene delen er av og til reservert for seilarrangementer. Det er isboder og restaurant i havneområdet. Litt lenger inn ligger en gjestehavn i fiskehavnen. Den er mindre attraktiv. På andre siden av neset ligger det også en gjestehavn i et industriområde. Jeg vil nesten si at hvis man ikke får plass i hovedgjestehavnen, så dropp Lysekil og gå til Fiskebäckskil på andre siden av fjorden.

Fiskebäckskil 4

Terningkast 4Fiskebäckskil ligger rett over Gulmarsfjorden fra Lysekil, i en kile med innløp fra nord. Husene ligger tett i et bakkete terreng og smale veier. Nederst finner mann fiskerhusene fra sildefiskeperioden, lenger opp er hus fra skipsfarts- og badegjestperioden med glassverandaer i sveitserstil og øverst ligger fritidsboliger fra 1900 tallet. Lengst nord på odden ligger også et hotell med restaurant. Stedet er ganske trivelig. En svensk TV-serie ble spilt inn her og i Grundsund som ligger på samme øya.

Gjestehavnen ligger lenger inn i kilen sammen med marinaen. Her er det verksted, parkeringsplass og ikke særlig idyllisk. Men det er ikke langt å gå til bebyggelsen. Havnen ligger godt beskyttet for alle vindretninger, men sterk nordavind merkes godt. Havnen har alle fasiliteter. Det er også en liten café i marinaen.

Grundsund 4

Terningkast 4Grundsund ligger, som navnet sier, i et grundt sund. Innseilingen er fra nord. Det er bebyggelse på begge sider med sjøboder og gamle hus. Det er fastlandsforbindelse og noe biler. På østsiden er det en butikk, på vestsiden ligger kirken. Her er også en liten strand lengst syd i sundet ved marinaen. Ytterst ved moloen på østsiden ligger en café med flott utsikt over leden som går forbi. Her begynner også en tursti som er bygget over klippene langs vannet. 

Det er gjesteplasser på begge sider, men man ligger best på vestsiden av sundet. Her er det lunt for sydvesten. Gjestehavnen ligger ved en parkeringsplass, men det er kort vei til en trivelig, brostenslagt gate. Vann og strøm i havnen.

Gullholmen 6

Terningkast 6Gullholmen er en av de aller fineste perlene på Bohuslän kysten. Gullholmen er en liten øy tettpakket av små, gamle hus. Det går en liten bro over et smalt sund til den større Hermanö. Her ligger gjestehavnen. Det finnes ingen biler her og stedet er en rolig idyll. Det er smale stier mellom de velholdte husene og brygger rundt hele holmen som barna bader fra. Barna som ferierer her, må få en unik opplevelse som de vil huske som sin barndoms beste.

I havnen ligger en is-kiosk som selger is med egenbakt kjeks. Her dufter det nybakt kjeks lang vei og det er alltid lang kø selv om det er to andre steder rett ved hvor man får kjøpt is. Det ligger en restaurant i havnen på en holme over flytebrygga.

Havnen er godt beskyttet for alle vinder, spesielt vestlige. Gjestehavnen er delt i to med hvert sitt innløp – det ene fra øst og det andre fra syd. Det er en populær havn, så vær tidlig ute. Det er strøm og vann på brygga. I havnen er det også dagligvarebutikk, toalett og dusj.

Ca. en kilometer lenger syd på Hermanø er det badeplass, minigolf og restaurant. Rett vest for havnen er det også en fin badeplass, men den er mer utsatt for sydvesten.

Käringön 6

Terningkast 6Jeg var på Käringön første gang i 1985. Vi kom i regnvær og la til i kilen som da var den eneste havna. Vi fant en utrolig sjarmerende fiskehavn. Vi gikk en tur inn over øya og oppdaget en idyll av gamle små hus. Etterhvert kom vi til kirken og prestegården. I prestegården var en enkel kafé hvor en ung jente serverte kaker og kaffe.

I dag er Käringön en av de mest populære havnene. Det er bygget en stor gjestehavn med flytebrygger utenfor den gamle fiskehavna. Bohusläns mest kjente restaurant, Petersons Krog kjent fra TV-programmet Tinas Kjøkken, er bygget her, et hotell har vokst opp og flere leiligheter. Den gamle prestegården er fortsatt serveringssted, men nå en bedre restaurant. Den gamle stilen er beholdt, og den er absolutt verdt et besøk. I havneområdet er det flere små kaféer og en kiosk samt minigolfbane og en motebutikk.

Käringön er fortsatt en av de største perlene i Bohuslän, men har tapt litt av sjarmen på kommersialiseringen.

Den beste havnen er i den gamle kilen, men her blir det først fult. Flytebryggene utenfor er i le for sydvesten, men er utsatt for nordavind og i sterk nordavind kan det være ubehagelig å ligge der. Bohusläns flotteste servicebygg med rene, flislagte toaletter og dusjer samt vaskemaskiner finnes på andre siden av kilen. Dagligvareforretning og fiskebutikk finnes også i havnen. Strøm og vann på brygga. Drivstoff finnes ikke.

Det finnes en badeplass litt øst for havnen. På andre siden av øya er det også en badeplass på svabergene.

Mollösund

Terningkast 4Mollösund ligger midt i leden innenfor Mollön. Her er en godt beskyttet havn. Kanskje ikke så sjarmerende pga. bilparkering rundt havnen og fiskeindustri rett ved, men fin utsikt til tettstedet. Syd for havnen ligger cafeer og en restaurant med flott sjøutsikt.

Mollösund har en blanding av ny og gammel bebyggelse. Men  sydover langs sjøen er en brostenslagt gate med godt bevarte og rehabiliterte gamle små hus. Her er det pyntet med blomster og det er veldig idyllisk. Her står det dyre biler parkert og husene er nok fritidsboliger for rike Gøteborgere. Kirken i tre litt lenger opp er verd et besøk. En gammel vindmølle setter også preg på stedet.

Over en bakketopp fra havnen finner vi en populær badeplass. Ved fyret nord for havnen er det svaberg og badeplass for voksne. Her er det også flott å sitte når solen gå ned.

I havnen er det vann og strøm, toaletter og dusjer. Like ved ligger en liten dagligvarebutikk.

Skärhamn 3

Terningkast 3Jeg var i Skärhamn første gang i 1984. Jeg skulle bytte mannskap og vi skulle feire av- og påmønstring. Men vi fant bare en bensinstasjon med et gatekjøkken og byen var heller ikke spesielt sjarmerende. Det skulle gå nesten 30 år før jeg kom tilbake. Da var det skjedd store forandringer. Ytterst i havneområdet er det bygget en rekke restauranter og Nordiska Akvarellmuseet er bygget her. Det er en flott, moderne bygning som passer godt inn i miljøet og plassert helt i vannkanten. Er man kunstinteressert, er det verdt et besøk. Vil man spise, er restauranten i museet et godt alternativ med sin flotte beliggenhet og stil.

Det har også kommet ny gjestehavn. Den ligger innenfor den store småbåthavna på noen skjær. Her er det veldig trivelig; brygger med bord og benker, grillplasser og små sjøhus med toalett og dusj.

Selve byen er en blanding av nye og gamle hus og gatekjøkkenet er her fortsatt. Deler av byen har en viss sjarm, men det er ikke den som er trekkplasteret. Akvarellmuseet, restaurantene ytterst i havenområdet og den koselige gjestehavna gjør den verd et besøk.

Åstol 4

Terningkast 4Åstol er en liten, rund øy tettpakket av gamle hus. Den er bare 700 meter i diameter, men det bor 300 mennesker her + mange sommergjester. Øya ble bebygd under sildefiskeperioden på 1700 tallet og det er fortsatt fiskere her. Men bebyggelsen i dag er av nyere dato.

Øya ligger like nord for Marstrand og er derfor lett å seile forbi. Men den er absolutt verd et besøk – det er en idyll. Havnen ligger i en kile som skjærer inn i øya fra øst. Det er en god havn i alle vindretninger, men østavind kan ta litt.

Det er en liten butikk på øya og et røkeri og restaurant nordøst i havnen. Vann på brygga. Diesel ved røkeriet.

Marstrand 6

Terningkast 6Marstrand skiller seg fra alle andre steder på Bohuslänkysten. Mens de fleste stedene er gamle fiskerlandsbyer, har Marstrand bystatus og er Bohusläns minste by. På Marstrandsön er det ingen biler, men brostenslagte gater og bygårder i tre. Her vandrer man gjennom historien. Byen ble grunnlagt på 1200 tallet av den norske kongen Håkon Håkonson. Kirken fra den tiden ligger der ennå. Da Bohuslän ble overdratt til Sverige i 1658, startet byggingen av Carlsten Festning som gir øya sin karakteristiske profil. Den er absolutt verdt et besøk selv om det koster litt penger. Boligene til fiskerne fra sildefiskeperioden på 1700 tallet ligger der ennå. I 1808 var det imidlertid slutt på silda. I 1822 ble det det første kurbadet bygget og badegjestenes tid startet. Marstrand ble Sveriges mest populære badested. Kong Oscar II kom hver sommer fra 1887 til Marstrand hvilket medførte at stedet ble et sosietetssted. Sosieteten fulgte kongen og et eget sosietetshus ble bygget. Marstrand bærer preg av en fordums rikdom med flotte trehus, men også en bydel med gamle fiskerhus. 100% sjarm!

I dag er det båt-turistene som preger byen og Marstrand er Vestkustens seilersentrum. Det er en stor gjestehavn hvor det ligger båter fra en rekke nasjoner, flere yachter over 50 fot. Havnen er lun for sørvesten, men det kan stå inn litt svell fra havet utenfor. Strøm og vann på bryggene.

Det går en kyststi rundt øya og det er flere badeplasser. Det er en rekke restauranter og kaféer i byen samt en del butikker. En liten dagligvarebutikk i havnen. Det går en ferge over sundet til den moderne delen av Marstrand. Her finnes flere forretninger, men ingen sjarm.

I Marstrand slutter Skagerak. Seiler du videre sydover, seiler du i Kattegatt.

Marstrand er ikke et sted man velger bort!

Hyppeln 5

Terningkast 5

Hyppeln ligger mellom Marstrand og Gøteborg. Det ligger mange bebygde øyer i skjærgården utenfor Gøteborg. Det er gamle fiskersamfunn som etterhvert har blitt nærmest forsteder til Gøteborg. Mange av de fastboende pendler til Gøteborg og det går ferger til øyene. Noen av husene brukes også som sommerhus. 

Hyppeln har en trivelig gjestehavn med bord og griller på brygga. Det er en liten butikk og en café ved havna. Det går en flott kyststi rundt hele øya. Øya er ikke større enn at det tar en time å gå rundt. Øya ligger ytterst i skjærgården og solen går ned i havet. Fra toppen ved vanntårnet har man fin utsikt. På nordsiden av øya ligger en liten strand med badebrygge. Det lille samfunnet har en blanding av gamle og nye hus. Noen med asbestplater og noen rehabiliterte. Til tross for at det er bare noen hundre meter vei her, går det bilferge hit og det står biler parkert ved husene. Det er øyas vakre natur som trekker helhetsinntrykket opp.

Havnen ligger østvendt og har molo. Den er trygg i alle vindretninger, men det kan være en del vind i havna da øya er lav mot sørvest. Vann og strøm på brygga. Serviceanlegget er forholdsvis nytt og har toaletter og dusjer.

Källö-Knippla 4

Terningkast 4Källö-Knippla ligger mellom Marstrand og Gøteborg. Det er egentlig to øyer hvor sundet mellom de er fylt igjen et stykke slik at de er blitt én øy.

Det er en gammel fiskehavn og bebyggelsen er en blanding av gamle og moderne hus. Den gamle bebyggelsen ligger på Knippla syd for havnen, mens på Källö er det moderne bolighus. På Källö er det to fine badeplasser en spasertur nord for havnen, en med svaberg og en med en liten strand. Disse ligger østvendt og skjermet for sydvesten. Det går også en tursti til nordenden av øya.

I havnen er det en café og en kiosk. Det er dagligvarebutikk og fiskehandler nær havnen.

Havnen har et ytre og et indre basseng. Du ligger best i det indre bassenget om det er plass. I tillegg er det et tredje baseng nord for moloen.

Gøteborg 3

Terningkast 3Det er flere gjestehavner i Gøteborg. Jeg har ligget i Långedrag et stykke utenfor sentrum, men jeg vil anbefale  Gøteborg gjestehavn ved Lilla Bommen i sentrum. Den ligger ved operaen midt i sentrum og det er kort vei til det meste. Det finnes også en gjestehavn i  en marina lenger opp i Göta elv. Innseilingen til Gøteborg er preget av store industrihavner. Det er nordens største havn med mange skipsanløp hver dag, men det er god plass til fritidsbåter også. Man passerer en fantastisk kopi av et krigsskip fra seilskutetida.

Gøteborg er en by på størrelse med Oslo. Man seiler ikke hit for å oppleve sjarm, idyll eller vakker natur. Her finne man alt en storby kan by på. Gøteborg har brede boulevarder og store. staselige hus og synes å ha vært en rikere by en Oslo. Mange restauranter og cafeer med uteservering på sommeren. De viktigste attraksjonene for ferierende er Liseberg og Universeum. De ligger 10 minutter med buss (rød eller grønn rute) fra havnen. Liseberg er et stort tivoli med nordens største og skumleste berg og dalbane. Her er det enormt mange folk i ferietiden og køer på opptil en time for en tur. Her går pengene fort. Universeum er en blanding av en zoologisk hage, akvarium og teknisk museum. Personlig synes jeg Universeum er lang å foretrekke fremfor Liseberg.

Gøteborg gjestehavn er godt beskyttet for alle vinder. Det er strøm og vann på bryggene og WC, dusj og vakemaskiner ved havnekontoret. Det er ganske åpent rundt havnen og en stor plass og veier må krysses før man kommer til selve byen. Det skjer ikke mye i havnen. Det er en liten café ved siden av havnekontoret og en pub i barken Viking som ligger ved gjestehavnen. Det er et stort seilskip som brukes som hotell. På den andre siden av den store plassen, ligger et stort kjøpesenter med bl. a. matvarer. Her starter også handlegatene.


av

Stikkord:

Kommentarer

8 kommentarer til “Favoritt gjestehavner i Sverige – Bohuslän”

  1. Leif Christensen avatar
    Leif Christensen

    etter nesten like mange år er Grundsund syd for Fiskebeckskil vår favoritt

    mest veldrevne gjestehavna jeg vet om…flott turvei til Fiskebeckskil, flere gode restauranter og trivelig kyst-sti

    mange av de du gir høye poeng er veldig oppkavet og lite trivelige i fellesferien..tildels snotty og…Kæringøn, Smøgen, Bohus Malmøn(untatt gamle fiskehavna bak fyret), Marstrand, Gullholmen

    den strekningen man opplever minst hensynsfull båtkjøring er stripa fra Gullholmen til Kæringøn

    du glemte Molløsund og Kyrkosund og Kledesholmen

    i dårlig vær er en omvei inn Stigfjorden til Stenungssund fint for unger med kjøpesenter og Kino

    mvh

    Leif…s/y Ballerina Drøbak

    1. Stig avatar

      Enig med deg at det er fint i Grundsund, men døtrene mine setter det ikke så høyt – kanskje stranden ikke er bra nok. Biler trekker sjarmfaktoren ned.

      Jeg seiler helst i August, da er det mindre trafikk og lettere å få plass i havnene. Da er også de mest populære havnene mer sjarmerende.

      Jeg har seilt gjennom Stigfjorden (fint navn!). Der er det fint og fredelig. Men Stenungsund ble litt for mye moderne by til at jeg har besøkt den igjen.

  2. Lisa Havness avatar
    Lisa Havness

    Hei! Vi har nå fulgt mange av dine anbefalinger nedover svenskekysten og alt har stått til forventningene. Fantastiske opplevelser og hyggelige menneskemøter. Favoritten hittil er Käringö. Terningkast 6! (Gubben ble til og med merket for livet av tatovør Helene). Båtferie i august er helt fantastisk. Nå er vi i Marstrand og skal over til DK. Takk for gode anbefalinger – fortsett gjerne – dine reiseskildringer leses med glede!

    Hilsen Lisa og Håkon

    1. Stig Ulfsby avatar
      Stig Ulfsby

      Takk for hyggelig kommentar. Det inspirerer til å skrive mer.

  3. Robert Røed avatar
    Robert Røed

    Stig Ulfsby, Tusen takk for en veldig informativ og inspirerende oversikt over Bohuslän. Dette er max underholdende lesning for en båtglad person gjennom vinteren.

    Har begynt å planlegge og gleder meg til vår/sommer 2018. Takk igjen for en super artikkel! 🙂

  4. Per Øyvind Eriksen avatar
    Per Øyvind Eriksen

    Hei,

     

    Topp anbefalinger – terningkast 6 til deg som har laga dette.

    Skulle til Marstrand i dag – der var det kaos. Dro litt lenger og til Hyppeln. Fint Sted? Læsø neste.

     

    https://pin.it/5kskeom776zonv

     

     

  5. Jan Tore Selvik avatar
    Jan Tore Selvik

    Har også i sommer hatt stor glede av dine beskrivelser og anbefalinger. Tusen takk for ditt arbeide med det. I år har jeg i større grad bestilt plass i havnene i forveien. Det er ikke alle steder det er mulig, men mange har det nå på plass. Særlig når jeg seiler alene i høysesongen gir dette ekstra trygghet. For eksempel lett å få plass i Marstrand som er en hektisk havn. God sommer videre og legg gjerne inn flere steder hvis det passer.

  6. Jan Gullby avatar
    Jan Gullby

    Gøy å lese om dine favoritthavner:) Skal Sommeren 2020 For første gang på båtferie og kommer til å følge mange av dine anbefalinger! Er jo så mange fantastiske steder,men får begynne i det små og jobbe meg nedover:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *