Teknologi, båtliv, hytteliv, foto, video

Ring hytta varm med billig løsning

Jeg ønsket å slå på varmen på hytta før jeg kom dit, slik at den var varm da jeg ankom. Jeg undersøkte ulike løsninger og priser. De fleste løsningene var dyre og krevde abonnement. Jeg ønsket også en løsning som var mer avansert enn å sende kommandoer med SMS. Jeg fant en løsning basert på standarder som støttes av flere leverandører og som var relativt rimelig i anskaffelse og ikke krevde abonnement utover mitt eksisterende mobilabonnement, og som kan styres fra en app på mobilen.

Telldus basic startpakke

Den sentrale enheten er Tellstick Net fra svenske Telldus. Den er koblet til Internett via en 4G ruter på hytta. På stikkontaktene til ovnene har jeg satt på fjernstrømsbrytere som styres av Tellstick. En startpakke med Tellstick Net 2 og tre fjernstrømsbrytere koster kr 1199 hos Kjell & Company og det er ingen månedsavgift. Fra en app på mobilen kan jeg slå ovnene på og av hver for seg eller alle på en gang. Jeg har også satt opp termometere som sender temperatur til Tellstick og videre til appen. Det er også mulig å koble til andre sensorer som bevegelsessensor og røykvarsler. Tellstick kommuniserer med enhetene på 433 Mhz standarden. Det er en standard som støttes av en rekke leverandører og produkter f. eks. Nexa og Cotech, se liste over kompatible enheter på telldus.com.

For å styre Tellstick, kreves at man oppretter en bruker på live.telldus.com. Det er gratis, men ønsker man avanserte funksjoner, er det en liten månedsavgift. For å styre ovnene, er det nok med gratisversjonen.

Jeg har brukt denne løsningen i tre år når dette skrives. Det gikk greit å sette opp og det har fungert bra, men enkelte problemer har det vært. Appen hadde en tendens til å henge seg opp slik at jeg måtte skru mobilen av og på for å få den til å virke. Dette synes å være løst i siste versjon.

Jeg brukte først fjernstrømbrytere fra Nexa. Disse hadde den svakhet at de slo seg av når strømmen gikk (og det gjør den stadig på hytta) og slo seg ikke på igjen når strømmen kom tilbake. Jeg har byttet disse til Telldus sine brytere. De husker innstilingen de hadde før strømbruddet.

En svakhet ved systemet er at bryterne ikke forteller om de er på eller av. Man må stole på at de faktisk ble slått på, eller se om temperaturen stiger. Det har imidlertid kommet en ny standard, Z-wave, som har toveis kommunikasjon med bryterne og andre enheter. Dette er et dyrere system. En startpakke fra Telldus med to brytere koster kr 1490,- og ekstra brytere koster kr 299 – det dobbelte av en ekstra bryter til 433 Mhz standarden. Men fortsatt ganske rimelig. Skulle jeg kjøpt systemet i dag, ville jeg kanskje valgt Z-wave standarden.

Telldus har en egen app for iPhone og Android for å styre brytere og se temperaturer etc. Men det finnes også andre som har laget apper for Tellstick Net. Jeg bruker også Remotestick. Den lagrer historikk på temperatur og andre måledata og viser de som kurver. Med den kan jeg følge med på temperaturvarisjoner både ute og inne.

Huawei 4G router

Jeg har også installert Tellstick Net hjemme for å styre natt- og dagsenk på ovnene for å spare strøm. På live.telldus.com kan man «programmere» styring av bryterne av og på til valgte tider eller når temperaturen kommer over eller under en satt grense.

Tellstick Net må kobles til en Internett ruter. Jeg har en 4G ruter fra Huawei på hytta. Den har antenner og gir bedre dekning enn en mobiltelefon. Det er også mulig å koble til ekstern antenne hvis det er dårlig dekning. Ruteren går på samme abonnement som mobiltelefonen, men har et eget SIM-kort. Telldus Net bruker veldig lite data, så den tar ubetydlig av datakvoten. En slik ruter koster kr 2000 – 2500. Den har trådløs nett og jeg bruker den også til IP-kameraer slik at jeg kan se utsikten fra hytta hjemmefra, og til PCen når jeg er på hytta.

 

2 kommentarer til Ring hytta varm med billig løsning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hvaler

Strandnellik

Kaprifol

Søndre Sandøy, Hvaler 2009

Lav

Søndre Sandøy, Hvaler 2009

Søndre Sandøy, Hvaler 2009

Søndre Sandøy, Hvaler 2009

Cafè Oline, Søndre Sandøy, Hvaler 2009

Søndre Sandøy, Hvaler 2009

Bumble Bee

Søndre Sandøy, Hvaler 2009

Snail

Søndre Sandøy, Hvaler 2009

Beach flower

Lauer, Hvaler 2009

Herføl, Hvaler 2009

Søndre Sandøy, Hvaler 2009

Flower

Søndre Sandøy, Hvaler 2009

Søndre Sandøy, Hvaler 2009


309
Unike besøkende
siste 30 dager
Powered By Google Analytics