Hvordan kjøpe leilighet på Tenerife, Spania?

Etter å ha feriert en rekke ganger på Kanariøyene og spesielt Tenerife, har jeg fått en drøm om å kjøpe leilighet på Tenerife og bo der om vinteren som pensjonist. Jeg begynte å se etter leilighet og det dukket opp en del spørsmål. Hvor annonseres de? Hvordan selges de der? Hvordan sikre at jeg ikke blir lurt?

Strand på Tenerife

Hvor annonseres eiendommer?

Det er eiendomsmeglere der som her og mange har sine egne nettsider hvor de annonserer leilighetene. Men jeg fant idealista.com som er et nettsted tilsvarende finn.no/eiendom. Det brukes for eiendommer i hele Spania og flere andre land, og de fleste eiendommene på Tenerife legges ut her. Teksten er oversatt til flere språk. Også Norsk, men jeg fant at de norske oversettelsene ofte manglet, så jeg valgte engelsk. Det er mange søkemuligheter og en fin funksjon er at man kan tegne et område på kartet man ønsker å søke i.

I annonsene er det oppgitt areal på boligen, men det virker som de spanske kvadratmetrene er mindre enn de norske. Det foreligger ingen takst, megler baserer seg ofte på areal oppgitt av selger. Det opereres også med to arealbegreper; bebygd areal og brukbart areal. Bebygd areal inkluderer terrasser og av og til hage mens brukbart areal er gulvarealet i boligen.

Eiendomsmeglere

Jeg fant noen leiligheter og tok kontakt med en megler med noen spørsmål. Jeg fikk svært kortfattet svar tilbake på dårlig engelsk. Dette fungerte dårlig. Var det en seriøs megler? En danske kontaktet meg på sosiale medier og tilbød bistand i kjøpsprosessen, men han skulle ha veldig godt betalt. Det er ingen norske meglere på Tenerife, men det finnes på Gran Canaria. Etterhvert fant jeg et svensk meglerfirma, SkandiaMäklarna, som har kontor på Tenerife. Jeg tok kontakt med de og lærte mye om eiendomskjøp på Tenerife.

I Norge er det bare selskap med særskilt tillatelse fra Finanstilsynet som kan drive eiendomsmegling og bare personer med treårig utdanning innen eiendomsmegling og to års praksis som kan kalle seg eiendomsmegler. I Spania kan hvem som helst drive eiendomsmegling, men de bruker en advokat for å håndtere formalitetene. Det er derfor viktig å handle gjennom en megler man har tillit til.

Jeg ble forvirret av at flere meglere annonserte samme eiendom. I Norge er det alltid bare én megler for salg av en eiendom. I Spania kan det være flere meglere som har megleroppdrag på samme eiendom. Og de kan gjerne selge hverandres eiendommer og dele på meglerhonoraret. SkandiaMäklarna fortalte at 60% av eiendommene de selger er annonsert av andre meglere. Jeg fant derfor ut at jeg kan bruke SkandiaMäklarna til å kjøpe en hvilken som helst leilighet på Tenerife. De synes seriøse og de er enklere å kommunisere med enn spanske.

Kjøpsprosessen

I Norge selges boliger ved at det holdes to visninger og deretter en budrunde. De fleste boliger blir derfor solgt i løpet av et par uker etter annonsering. Jeg ble derfor forundret over at leilighetene på Tenerife lå ute på nettet i månedsvis. SkandiaMäklarna fortalte at det tok 3 – 6 måneder å selge en leilighet. Måten å selge på ligner mer måten vi selger brukt bil eller båt på i Norge. De annonserer først med en høy prisantydning. Så senker de prisen til noen blir interessert og selger til den første som gir et akseptabelt bud. Det er ingen budrunde som i Norge.

Når man har blitt enig med selger om en pris, skrives en reservasjonskontrakt og et beløp innbetales til klientkonto for å reservere boligen til deg inntil alle formaliteter er avklart. Deretter kontrollerer en advokat at selger er rette eier, at boligen er riktig registrert og godkjent av myndighetene og om det er gjeld på den. I Norge skal alt dette være avklart før eiendommen legges ut for salg. Dersom ikke alt er i orden, får du reservasjonsbeløpet tilbake. Eiendomsmegler har gjerne egen advokat til dette. Stoler du ikke på denne, kan du engasjere egen advokat.

Først nå skrives en kjøpskontrakt. Her skal det stå hva som er inkludert i kjøpet, når den skal betales og når den overtas. En andel av kjøpesummen minus reservasjonsbeløpet skal gjerne betales ved kontraktens inngåelse til advokatens klientkonto. Resten betales før overtakelse.

Selve overtakelsen skjer hos Notarius Publicus ved at skjøte underskrives og nøkler utdeles.

Se også Kjøpsprosessen i Spania – en kort guide til et sikkert boligkjøp.

Omkostninger

Hvilke omkostninger kommer i tillegg til kjøpesummen? ScandiaMäklarna sier man må regne 10% av kjøpesummen. Meglerhonoraret betales av selger og er inkludert i kjøpesummen. Det er 6,5% skatt (tilsvarende norsk dokumentavgift) på Tenerife. I tillegg kommer kostnader til advokat, Notarius Publicus, registrering av eierskifte i boligsameie, bytte av abonnement etc.

Hvor på Tenerife

Hvor på Tenerife er det bra å bo? Årsaken til at jeg ønsker å bo på Tenerife om vinteren, er klimaet. Jeg ønsker sol og varme. Pga. språket tenker jeg det er bra å bo et sted hvor det bor andre skandinaver. Det er enklere med sosial kontakt når jeg kan snakke mitt eget språk. Spansk kan jeg ikke og engelsken er middels.

Sol og varme er det mest av på sydkysten av Tenerife. Den ligger i regnskyggen av de høye fjellene. Her er det over 20 grader om vinteren. Vinden blåser oftest fra nord og nordøst. Når den fuktige havluften kommer inn over land, blir den presset opp av fjellene og danner skyer og regn som detter ned på nordsiden av fjellene. På kysten i nord er det likevel mye sol. I syd er det tilnærmet ørken, men likevel frodig i byene fordi de vanner med vann fra fjellene.

Los Cristianos på sydkysten synes å være der det bor flest skandinaver. Der er også den norske Sjømannskirken, Svenska Kyrkan og Svenska Skolan på Tenerife.


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *