Padling på Hvaler østre øyer

Totalvurdering
Liten bukt på utsiden av Lauer
Liten bukt på utsiden av Syd Lauer i stille vær

Av Miriam Sørsvang og Stig Ulfsby

Vi tilbringer mye av sommerferien og mange helger på Søndre Sandøy og har gleden av å nyte padleparadiset i østre Hvaler hvor det er en stor skjærgård. Her er noen turtips vi vil dele med andre som har lyst til å padle på Hvaler. Vi tar utgangspunkt i turstart på Skjærhalden. Her er en strand med bilvei på oversiden og hvor det er lett å sette ut kajakker. Du kan imidlertid ikke parkere her, men det finnes parkeringsplasser andre steder i nærheten. Vil du bli tryggere i kajakk, kan du ta kajakk-kurs på Hvaler.

Kartene er basert på kart.gulesider.no. Ved å klikke på knapp i kartet, fjerner du alle forstyrrende elementer. Kartene kan skrives ut ved å klikke på skriversymbolet i de. Da kan du også velge utsnitt. Ta de med på tur i en vanntett mappe. Siden kan også leses på mobiltelefon.

Innholdsfortegnelse

Søndre Sandøy rundt (14 km, 7.7 nm)

Mesteparten av turen går innaskjærs, men to steder må du ut i Sekken hvor det kan være en del sjø når det blåser; utenfor Gjølertangen sydøst på øya og ved Reiertangen i nordøst. Det er en variert tur med skjærgård gjennom Herfølrenna, bratte fjell og fine strender på østsiden av Søndre Sandøy og det vakre Gravningsundet. Padle tett ved land, og du kan padle innenfor små holmer som ligger rundt øya.

På østsiden av øya er det en rekke strender du kan raste på, f. eks. en bitteliten strand i sydøst (se merke på kartet) eller Gjøkvika i nordøst som er en stor, flott strand. Stuevika i sørøst og Storhavna i nord er også flotte. På vestsiden av øya er det også flotte strender, men de fleste er private.

På Nedgården, nærmest Skjærhalden, ligger Café Oline, en trivelig café som anbefales et besøk.

Kajakk padling på Hvaler – Søndre Sandøy rundt.

Humlungen og Lauer (7.5 km, 4 nm)

Dette turforslaget går via Humlungen fyr til Lauer og tilbake via Ekholmen. Overfarten fra Lauer til Ekholmen er i delvis eksponert farvann. Hvis det er mye sjø, kan du gå tilbake samme vei eller på innsiden av Lauer.

Humlungen fyr ligger på en holme og innenfor er en god havn. Den gamle fyrvokterboligen kan leies som kystledhytte.

På Nord-Lauer er et gammelt fiskevær. Det er en idyll av gamle hus fra sildefisketiden på slutten av 1800 og begynnelsen av 1900 tallet. Skole var det også her. I dag er det ingen fastboende igjen, men husene blir brukt som sommerboliger. Ta en tur i land her og rusle i det gamle miljøet.

På sydøst siden av Syd-Lauer er en liten bugt med en strand som er i le for sydvesten. Her er det fint å bade og ta en rast. Alternativt Fløyholmen hvor det er en bedre strand hvis du kommer over Angret renna.

Kajakk padling på Hvaler – Humlungen og Lauer

Herføl rundt (11 km, 6 nm)

Rundt Herføl er det mange holmer og skjær som er fint å padle mellom. På utsiden av Herføl er det åpent hav som gjør turen utfordrende. Her bør du ikke padle når det blåser mer enn 5 m/s med mindre du har mye trening. Det kan være veldig rotete sjø pga. reflekser fra land. Hold godt ut fra land. Det er flere strender å gå i land på for å raste, se kartet. På østsiden av Herføl ved fergeleiet ligger Herfølrenna Kro som sererer junk-food og øl. Her er også På Posten, en koselig interiørbutikk som også serverer kaffe og kanelboller.

Kajakk padling på Hvaler – Herføl rundt

Tisler (20 km, 11 nm)

Tisler rundt er den ultimate havpadlerturen. For å komme hit må du over 5 km. åpent hav. Ikke ta den turen hvis det er meldt mer enn 3 m/sek vind med mindre du vet hva du gjør. I september er det ofte rolig vind og fortsatt ganske varmt i vannet. Ta gjerne turen innom Angrethavna på vestsiden av Angret, en trang kanal helt ut mot havet. På utsiden av Tisler er det et par dype viker inn med god havn, her ligger gamle hus fra tiden det bodde fiskere her. På østsiden er en liten molo med god havn og flott strand på begge sider. Her kan man også telte. Du må regne med at det ligger båter her.

Kajakk padling på Hvaler – Tisler.

Romsundet og Nordre Sandø (15 km, 8 nm)

Denne ruten går i skjermet farvann gjennom Romsundet på østsiden av Kirkøy og rundt Nordre Sandø. Ta en rast i lune Tordenskjoldsbukta på nordøstsiden av Nordre Sandøy eller på trivelige Makø sommerkafé. Sjekk åpningstidene på Facebook siden deres. Kafféen ligger i et gammelt barnehjem og har vært med i TV serien om plasser «der ingen kunne tru at nokon kunne bu».

Kajakk padling på Hvaler – Romsundet og Nordre Sandø.


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Ett kommentar til “Padling på Hvaler østre øyer”

  1. Per Anders Nordby avatar
    Per Anders Nordby

    Svært godt informativ! Flotte, fristende bilder!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *