Dette havrebrødet er enkelt å bake, sunt og farlig godt – du kan lett spise for mye av det. Brødet inneholder mer havre enn de du får kjøpt i butikken og det er den som gir den gode smaken sammen med med frø.

Ingrediens | 2 brød | 3 brød |
Siktet hvetemel | 6 dl (360g) | 9 dl (540g) |
Sammalt hvete | 6 dl (360g) | 9 dl (540g) |
Lettkokte havregryn (evt. havremel) | 6 dl (360g) | 9 dl (540g) |
Salt | 2 ts | 3 ts |
Tørrgjær (blå) | 1/2 pose | 3/4 pose |
Frøblanding | 2 dl | 3 dl |
Vann (lunkent 20 grader, det bli varmere under elting) | 8 dl | 12 dl |
Hvetemelet er viktig for å få glutentråder som skaper struktur og holder brødet oppe og sammen. Sammalt hvete gir et grovere brød. Havren gir den gode nøttesmaken og mye fiber og næringsstoffer.
Slik gjør du
- Bland alt det tørre i en bolle
- Tilsett vannet
- Elt deigen med eltekrok i kjøkkenmaskin i 20 minutter. Dette for å få glutentrådene.
- La deigen heve i bollen i 15 minutter. Ved 26-27 grader utvikler gjæren seg best.
- Ta deigen over på en bakefjøl/benk med mel og brett den og dra den ut noen ganger for å strekke glutentråder.
- Del deigen i like store deler, dra de litt ut og legg i brødformene. Former med slippbelegg er best, ellers må du smøre med fett eller legge i bakepapir.
- La brødene heve i en time med et håndkle over. 26-27 grader er optimalt.
- Stek brødene i 180 grader varmluft i 40 minutter (evt. 200 grader over-undervarme)
- Ta ut brødene og legg de på rist for avkjøling, gjerne over natten.
- Når brødene er kalde, skjær de opp og fys i brødposer.
- Rist skivene i brødrister når du skal spise de – da har du nystekt herlig brød.
Legg igjen en kommentar